Επισκέπτες σελίδας:

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Χωρίς μετρητά...

Πριν από ενάμιση χρόνο αν ήθελες να αγοράσεις ρούχα ή παπούτσια (λ.χ.) από ένα εμπορικό κατάστημα, θα πληρωνες με μετρητά.
Η πλειοψηφία τουλάχιστον των καταναλωτών στην Ελλάδα έως και το 2015 δεν χρησιμοποιούσαν  χρεωστικη κάρτα και δεν υπήρχε και λόγος...  Όλο αυτό μέχρι και το καλοκαίρι του 2015 όπου και έγιναν τα capital controls -άλλος ένας άγνωστος όρος που έγινε καθημερινότητα- και οι συνήθειες άλλαξαν.


Σήμερα, σε όποιο κατάστημα και να πας θα βρεις τερματικό για να μπορείς να κάνεις τις συναλλαγές σου χωρίς μετρητά. Βέβαια αυτό έγινε μετά το capital control (σε τόσο μεγάλο βαθμό) υποχρεωτικά κατά κάποιο τρόπο.
 Πως αλλιώς θα μπορούσε να επιβληθεί σ' έναν λαό που είναι δυσκολόπιστος (στην αρχή) να δεχθεί μια τέτοια αλλαγή στις καθημερινές του συναλλαγές;
Άρα κατά τη γνώμη μου το capital control, εκτός από τους λόγους που όλοι ξέρουμε (και δεν θα αναλύσουμε εδώ) βοήθησε να περάσει στις συνείδησεις μας το αναγκαίο της χρήσης κάρτας (χρεωστικης)  και φυσικά για όλους τους επιχειρηματίες το τερματικό. Αν υπολογίσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων και το κόστος του μηχανήματος, κάποιοι πλούτισαν (πιο γρήγορα χρονικά)  απ' ότι θα πλουτιζαν σε μια υγιή οικονομία και σε μια χώρα που δεν βρίσκεται σε οικονομική κρίση.
Γι' άλλη μια φορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πάντα οι λίγοι θα βρίσκουν τρόπους να κάνουν τα παιχνίδια που θέλουν... Με τα πλεονέκτημα και τα μειονέκτημα και οποίο κόστος τα συνοδεύει.

Άγγελος Μητσόπουλος
Ποιητής - Συγγραφέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: