Επισκέπτες σελίδας:

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Πως θα έρθει η αλλαγή;

Έχουμε ακούσει πολλές προτάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, για το πως θα σωθεί η χώρα και οι νέοι από την κρίση, την ανεργία και την αβεβαιότητα που κυριαρχούν την καθημερινότητά μας. Σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, δεν αρκεί να μένεις σε βαρύγδουπες κουβέντες και σε υποθετικές λύσεις. Χρειάζεται αμεσότητα, έμπρακτα, χωρίς πολλά λόγια. Απλά πράγματα. Απλές ιδέες. Που μπορούν να υλοποιηθούν, που εμπεριέχουν ρεαλισμό, που πατάνε στις ανάγκες της εποχής και απαιτούν όρεξη για δουλειά.
     Αυτή η λύση δεν θα είναι στον τριτογενή τομέα, στην παροχή υπηρεσιών, δεν γίνεται να παρέχεις μόνο υπηρεσίες σε μια οικονομία, χρειάζεται παραγωγή, στον πρωτογενή τομέα. Αν δεν φυτέψεις δεν θα θερίσεις, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Οι άνεργοι και μάλιστα οι νέοι άνεργοι στην Ελλάδα γενικώς, αλλά και σε τοπικό επίπεδο αν το δούμε, είναι πάρα πολλοί και μάλιστα με πολλά εφόδια και δυνατότητες. Όταν λέω "άνεργοι" εννοώ αυτούς που δεν έχουν μια σταθερή δουλειά και δεν έχουν εισόδημα πάνω από 250€ το μήνα.  Τις περισσότερες φορές η λύση ενός προβλήματος, βρίσκεται πιο κοντά απ' ότι νομίζουμε και είναι πιο εύκολη απ' ότι φανταζόμαστε. Αλλά το πιο δύσκολο σκέλος όλης της ιστορίας, είναι η οργάνωση.  

Αν οι νέοι, ανά ομάδες 15-20 ατόμων συνεργαστούν και δημιουργήσουν παραγωγικές μονάδες, με μικρό κεφάλαιο, αλλά καθένας να δουλεύει στον τομέα που αποδίδει περισσότερο, θα βλέπαμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Έστω και μακροπρόθεσμα.
     Και θα μου πείτε... Μα που θα βρεθεί το κεφάλαιο; 
Όταν υπάρχει ομόνοια μεταξύ ανθρώπων, για έναν κοινό στόχο και για ένα αποτέλεσμα που θα βοηθήσει την κοινωνία και την οικονομία μιας χώρας, συγκεντρώνεται πιο εύκολα το απαιτούμενο κεφάλαιο. Επίσης, υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια. Ακόμη και οι τράπεζες, αν έχεις να τους παρουσιάσεις μία έξυπνη και αποδοτική ιδέα θα σε βοηθήσουν. Δύσκολα, αλλά θα σε βοηθήσουν. Απλά οργανωθείτε. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι δύσκολο. Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις και πόσο το θέλεις!

Άγγελος Μητσόπουλος

Ποιητής - Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: